Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΟΥ ΕΠΑ.Λ.

Οι κάτοχοι απολυτηρίου Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε Τμήματα και σε σχολές των:
Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΤΕΙ), της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε), των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.), των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων της Αστυνομικής Ακαδημίας και των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού εξεταζόμενοι σε τέσσερα (4) μαθήματα (δύο (2) γενικής παιδείας και δύο (2) ειδικότητας) και σε ποσοστό θέσεων που ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Οι υποψήφιοι των ημερησίων ΕΠΑΛ  που επιθυμούν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ,ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, στις Σχολές Αστυφυλάκων και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού εξετάζονται στα μαθήματα γενικής παιδείας ”Μαθηματικά Ι” και ”Νεοελληνική Γλώσσα” και σε δύο μαθήματα ειδικότητας (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων) .

ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Για τις σχολές ή τμήματα που απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ πρέπει να εξεταστούν και σ’ αυτά. Απαιτείται εξέταση σε μία μόνο από τις ξένες γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική στα τμήματα:
Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και στο Εμπόριο του ΤΕΙ Ηπείρου, Τουριστικών Επιχειρήσεων των ΤΕΙ και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης Απαιτείται εξέταση και στα δύο ειδικά μαθήματα Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο στα τμήματα: Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, Γραφιστικής, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων, Τεχν. Γραφ. Τεχνών, Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Ανακαίνισης και αποκατάστασης Κτιρίων Τυχόν νέα τμήματα ΤΕΙ για τα οποία θα απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα θα γνωστοποιηθεί με νεότερη εγκύκλιό μας.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν εισαγωγή στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, στις Σχολές Αστυφυλάκων και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργούνται στις αντίστοιχες σχολές. Οι προθεσμίες υποβολής των σχετικών αιτήσεων, ο χρόνος, ο τόπος, η διαδικασία, και τα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή των υποψηφίων στις προκαταρκτικές εξετάσεις ορίζονται με προκήρυξη των ίδιων των Σχολών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ -ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ- ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Οι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ της ομάδας Α΄ μπορούν να διεκδικήσουν εισαγωγή στις ανωτέρω σχολές, εφόσον έχουν πετύχει σύνολο μορίων, τουλάχιστον ίσο με το μισό του μέγιστου δυνατού. Για τον υπολογισμό των μορίων θα ισχύσουν οι εξής συντελεστές βαρύτητας κατά εξεταζόμενο μάθημα ως ακολούθως:

για το μάθημα των Μαθηματικών συντελεστής 1,5

για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας συντελεστής 1,5.

για το α’ μάθημα ειδικότητας συντελεστής 3,5 (Α.Ο.Δ.Ε.)

για το β’ μάθημα ειδικότητας συντελεστής 3,5 (Α.Ο.Θ.)

για το ειδικό μάθημα της ξένης γλώσσας συντελεστής 1

  Για τον υπολογισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψήφιου/ας αθροίζονται τα γινόμενα του βαθμού κάθε μαθήματος που προκύπτει με τον αντίστοιχο συντελεστή και στη συνέχεια το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το 100. Αν στη συνολική βαθμολογία προκύπτει και δεκαδικό μέρος γίνεται στρογγυλοποίηση στην πλησιέστερη ακέραιη μονάδα ως ακολούθως: Αν το δεκαδικό μέρος είναι μικρότερο της μισής ακέραιης μονάδας (0,5) παραλείπεται. Αν το δεκαδικό μέρος είναι ίσο ή μεγαλύτερο της μισής ακέραιης μονάδας (0,5) τότε η συνολική βαθμολογία στρογγυλοποιείται στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

Αν υποτεθεί ότι κάποιος υποψήφιος ημερήσιου ΕΠΑΛ πετύχει βαθμό στα Μαθηματικά 150,στη Νεοελληνική Γλώσσα 120, στo ένα μάθημα ειδικότητας 130 και στο άλλο 170, Αγγλικά 150 τα μόρια που θα ληφθούν υπόψη για την επιλογή είναι:

Α)

Για τα τμήματα για τα οποία δεν απαιτείται ειδικό μάθημα, το σύνολο μορίων θα προκύψει ως εξής:

Μαθηματικά: 150 Χ συντελεστή 1,5=225 * 100 =2.250 (δηλαδή 15 με άριστα το 20)

Νεοελληνική Γλώσσα: 120 Χ 1,5=180  * 100 = 1.800 (δηλαδή 12 με άριστα το 20)

Μάθημα Ειδικότητας: 130 Χ 3,5=455 * 100 = 4550(δηλαδή 13 με άριστα το 20)

Μάθημα Ειδικότητας: 170 Χ 3,5=595 * 100 = 5.950 (δηλαδή 17 με άριστα το 20)

Συνολικός αριθμός μορίων: 2.250+1.800+4.550+5.950=14.550 (με άριστα τα 20.000 μόρια)

Β)

Για τα τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ξένη γλώσσα π.χ Αγγλικά στο ανωτέρω σύνολο θα προστεθούν και τα μόρια από το ειδικό μάθημα που προκύπτουν ως εξής:
Αγγλικά:150 Χ 1=150
Συνολικός αριθμός μορίων:14.550+1.500=16.050 (με άριστα τα 22.000 μόρια)

 

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Οι τελειόφοιτοι  ΕΠΑΛ καταθέτουν μηχανογραφικό δελτίο (στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου), στο οποίο δηλώνουν κατά σειρά προτεραιότητας τις προτιμήσεις για τις σχολές και τα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ κλπ. που επιθυμούν να εισαχθούν. Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει όλα τα τμήματα και τις σχολές της ομάδας που αντιστοιχεί στον τομέα αποφοίτησής του.