Οι εργασίες αυτές θα σας βοηθήσουν να διαβάζεται άρθρα οικονομικού περιεχομένου και να έχετε άποψη πάνω σε αυτά.
1. Πώς κερδίζουν έδαφος οι Έλληνες εξαγωγείς
Ρυθμούς ανόδου της τάξης του 2,5% αναμένεται να προσεγγίσουν οι ελληνικές εξαγωγές το 2023 και να επιστρέψουν στη μεσοπρόθεσμη τάση του 5% το 2024, αυξάνοντας έτσι την εξωστρέφεια της χώρας και στηρίζοντας ενεργά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό εκτιμά σε τελευταία μελέτη της η ΕΤΕ, υπογραμμίζοντας πως σε ένα περιβάλλον αδύναμης διεθνούς ζήτησης, οι ελληνικές εξαγωγές επιδεικνύουν εξαιρετική ανθεκτικότητα στις εξωγενείς συσταλτικές πιέσεις που δέχονται, παραμένοντας κρίσιμος πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, ενώ η πρώτη ανάγνωση των δεδομένων φανερώνει σημάδια επιβράδυνσης της δυναμικής των ελληνικών εξαγωγών, η ανάλυση σε βάθος που διενεργείται στο νέο τεύχος της σειράς μελετών «Τάσεις του Επιχειρείν» της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ καταλήγει σε ένα συμπέρασμα που εντυπωσιάζει:
Τα ελληνικά προϊόντα επιδεικνύουν ισχυρές άμυνες εν μέσω μιας δυσχερούς συγκυρίας, αυξάνοντας τα μερίδια τους στην πλειοψηφία των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.
Με την ανταγωνιστικότητά τους άθικτη και τις παραγγελίες τους ψηλά, οι Έλληνες εξαγωγείς εμφανίζονται σε θέση να αξιοποιήσουν τη σταδιακή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας για να ανεβάσουν πάλι ρυθμούς προσεγγίζοντας την επόμενη χρονιά τη μεσοπρόθεσμη δυναμική τους.
Αναλυτικότερα, οριακή άνοδο (+0,4%) σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών (εκτός ενέργειας) σε αποπληθωρισμένους όρους το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου 2023, ρίχνοντας ταχύτητα μετά από μια διετία αλματώδους ανάπτυξης (με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 10%). Η επιβράδυνση ήταν αρκετά γενικευμένη, με την πλειοψηφία των κλάδων και των βασικών προορισμών να σημειώνουν αναιμικές επιδόσεις.
Ειδικότερα:
Σε κλαδικό επίπεδο, οι ισχυρότερες περιοριστικές επιδράσεις προέρχονται από τα μέταλλα (κυρίως το χαλκό) και τα φάρμακα, με ετήσια πτώση εξαγωγών της τάξης του 6-8%. Μόνο ισχυρό θετικό αντίβαρο ήταν η ανοδική τάση των τροφίμων (+15%), η οποία εν πολλοίς στηρίχθηκε στο διπλασιασμό των εξαγωγών ελαιόλαδου, λόγω ευνοϊκής συγκυρίας για την Ελλάδα στη μεσογειακή αγορά.
Σε επίπεδο προορισμών, χαμηλές επιδόσεις σημειώθηκαν σε βασικές αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής (οι οποίες αθροιστικά καλύπτουν σχεδόν τα ¾ των ελληνικών εξαγωγών), υπό την επίδραση της αδύναμης ζήτησης στις αγορές τους. Εξαίρεση αποτελεί η ανοδική πορεία των ελληνικών προϊόντων στις αγορές των Βαλκανίων (+6% ετησίως), και κυρίως προς Βουλγαρία όπου η Ελλάδα (πέρα από τις κρίσιμες ροές φυσικού αερίου) ενισχύει την πράσινη μετάβαση της οικονομίας της μέσω σημαντικών εξαγωγών ειδών φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (LED).
Όπως σημειώνει η μελέτη, «εμβαθύνοντας στην ευρωπαϊκή αγορά, διαπιστώνουμε ότι οι συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας αποτυπώνονται στις συνολικές εισαγωγές της, οι οποίες παρέμειναν στάσιμες το τελευταίο τρίμηνο (από άνοδο 18% το προηγούμενο εννεάμηνο). Στα πλαίσια αυτού του αναιμικού περιβάλλοντος (με την ΕΕ αγορά να απορροφά τα ⅔ των ελληνικών εξαγωγών), τα ελληνικά προϊόντα εκπλήσσουν θετικά με την υψηλή ανταγωνιστικότητά τους, πετυχαίνοντας να ενισχύσουν το μερίδιο τους στην ΕΕ κατά 5% το τελευταίο τρίμηνο (σε 0,40%, από 0,38% το προηγούμενο εννεάμηνο). Συγκεκριμένα, η λεπτομερής ανάλυση ανά κλάδο και ανά χώρα αποτύπωσε αυξημένη διείσδυσή των ελληνικών προϊόντων στα 2/3 των περιπτώσεων, επιβεβαιώνοντας την ευρύτητα της ενισχυμένης ανταγωνιστικότητας για τη χώρα μας. Στο σημείο αυτό σημειώνουμε ότι το συγκυριακά έντονα ανοδικό ελαιόλαδο έχει αφαιρεθεί από τη συγκεκριμένη ανάλυση μεριδίων για την αποφυγή μεροληπτικού σφάλματος στα αποτελέσματά μας».
Ειδικότερα, υψηλότερη αύξηση μεριδίου εντοπίζεται στα τρόφιμα (πέρα από την αλματώδη άνοδο του ελαιολάδου) και τα φάρμακα, ενώ σε επίπεδο προορισμών θετικά ξεχωρίζουν η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνω ενδείξεις αυξημένης ανταγωνιστικότητας συνάδουν με τη «αίσθηση» των ίδιων των Ελλήνων εξαγωγέων, όπως αυτή αποτυπώθηκε σε πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (με το σχετικό δείκτη να καταγράφει την υψηλότερη θετική απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά την τελευταία 20ετία).
Κοιτάζοντας μπροστά, θετικά είναι τα σημάδια για σταδιακή βελτίωση των επιδόσεων των ελληνικών εξαγωγών, καθώς:
- Ανοδικούς ρυθμούς έδειξαν τα πρώτα στοιχεία για τις εξαγωγές Μαΐου (+2,8% ετησίως).
- Σημαντική αναμένεται η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών από την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ζήτησης, καθώς βάσει των εκτιμήσεών μας τα ¾ της μεταβλητότητας των ελληνικών εξαγωγών κατά την τελευταία 20ετία ερμηνεύονται από τις διακυμάνσεις του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
- Ισχυρά αισιόδοξες είναι οι προσδοκίες των ελληνικών επιχειρήσεων για τις εξαγωγικές παραγγελίες (με το σχετικό δείκτη να υπερβαίνει κατά 7 μονάδες τον ευρωπαϊκό μέσο όρο).
Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω, οι ελληνικές εξαγωγές αναμένεται να προσεγγίσουν ρυθμούς ανόδου της τάξης του 2,5% το 2023 και να επιστρέψουν στη μεσοπρόθεσμη τάση του 5% το 2024, αυξάνοντας έτσι την εξωστρέφεια της χώρας και στηρίζοντας ενεργά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
https://www.epixeiro.gr/article/425797
1. Αφού διαβάσετε το κείμενο να γράψετε μία περίληψη του και στη συνέχεια να καταγράψετε την άποψη σας σχετικά με το δημοσίευμα αυτό. Τέλος να ορίσετε : Α.Ε.Π. (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) – Πληθωρισμός – Εξαγωγές και Εισαγωγές – Ε.Τ.Ε. (Εθνική Τράπεζα Ελλάδος).
2. Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία: Η Μάχη για την Παγκόσμια Διατροφή
Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως είναι πλέον αδιαμφισβήτητη. Αν και οι συνέπειες της ταχείας υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι προφανείς, ακόμα δεν έχει πλήρως κατανοηθεί το πλήρες μέγεθος των επιπτώσεών της στις επόμενες δεκαετίες. Κάποιες από αυτές είναι ήδη εμφανείς.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μακροχρόνια μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος, μία έννοια που χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει τη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη τα τελευταία 150 χρόνια. Οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς οι αέριες εκπομπές όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο παγιδεύουν την ακτινοβολία της Γης, προκαλώντας αύξηση της θερμοκρασίας. Αν και η ατμόσφαιρα πάντα περιείχε αέρια θερμοκηπίου, η αύξηση αυτής της συγκέντρωσης από ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και η αλλαγή της χρήσης του εδάφους, έχει οδηγήσει σε πολύ πιο γρήγορη αύξηση της θερμοκρασίας από ό,τι στο παρελθόν.
Στο παρελθόν, η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα ποτέ δεν ξεπερνούσε τα 300 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm). Από το 1860, η συγκέντρωση αυτή αυξανόταν σταδιακά, καθώς η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλούσε την εκπομπή CO2 στην ατμόσφαιρα μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων, της γεωργίας και άλλων διεργασιών. Έως το 1970, η συγκέντρωση CO2 είχε φτάσει στα 326ppm, ενώ το 2000 ξεπέρασε τα 370ppm. Σήμερα, η συγκέντρωση έχει φτάσει τα 414ppm, επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί τα τελευταία 3,5 εκατομμύρια χρόνια. Αυτή η αύξηση έχει οδηγήσει σε μια ανησυχητική άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Το 1980, η IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος) δημιουργήθηκε ειδικά για την παρακολούθηση και πρόβλεψη των κλιματικών αλλαγών. Με βάση βελτιστοποιημένα μοντέλα πρόβλεψης, έχει δημοσιεύσει έξι μεγάλες εκθέσεις. Η επιτροπή δημιούργησε διάφορα σενάρια για την αύξηση της συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως ο πληθυσμός, η οικονομική ανάπτυξη, η ενέργεια και η αποψίλωση των δασών. Τα τρία σενάρια που χρησιμοποιήθηκαν είναι:
- RCP 2.6: Αισιόδοξο σενάριο με μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και εκπομπών θερμοκηπίου από το 2020. Η σύσταση CO2 φτάνει τα 421ppm έως το 2100, με αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς.
- RCP 4.5: Μεσαίο σενάριο με μείωση εκπομπών αερίων, αλλά σε μικρότερο βαθμό από το προηγούμενο. Η σύσταση CO2 φτάνει τα 538ppm έως το 2100, με αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς.
- RCP 8.5: Χειρότερο σενάριο χωρίς μείωση εκπομπών. Η σύσταση CO2 φτάνει τα 936ppm έως το 2100, με αύξηση της μέσης θερμοκρασίας έως και 5 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές.
Τα παραπάνω σενάρια υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για δράση, καθώς καλύπτουν διαφορετικά επίπεδα κλιματικών αλλαγών και επιπτώσεων στο περιβάλλον και την κοινωνία. Ωστόσο όμως υπάρχουν και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα βαριές για τις λιγότερο ευημερούσες χώρες. Αυτό οφείλεται στην ευαισθησία τους στις κλιματικές αλλαγές και στην έλλειψη πόρων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Μία από τις σοβαρότερες οικονομικές επιπτώσεις πρόκειται να αντιμετωπίσει ο πρωτογενής τομέας με την γεωργία και την κτηνοτροφία να πλήττονται άμεσα. [Πηγή: διανέοσις]
Τι θα συμβεί στην Ελλάδα
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, με τη θερμοκρασία να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι δείκτες που παίζουν σημαντικό ρόλο σε επιμέρους τομείς. Η γεωργία και η κτηνοτροφία επηρεάζονται από παράγοντες όπως η βροχόπτωση, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, η ξηρασία και η διάβρωση του εδάφους. Αυτοί οι παράγοντες θα υποστούν δραματικές αλλαγές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι επιπτώσεις των αλλαγών στην κλίμακα της Ελλάδας μελετήθηκαν σε βάθος όχι μόνο για την 20ετία 2046-2065, αλλά και για την 2026-2045 και περιλαμβάνουν δείκτες και παραμέτρους που παρέχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το μέλλον.
Οι προβλέψεις δείχνουν αρνητικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, με αυξημένη θερμοκρασία, μείωση της βροχόπτωσης, αύξηση των πυρκαγιών και ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι εμφανείς και ποικίλες, επηρεάζοντας τη γεωργία, τον τουρισμό και την αστική ζωή. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια ριζική αλλαγή στις κλιματικές συνθήκες, με συνέπειες που θα είναι πιο έντονες, συχνές και διαρκείς.
https://www.epixeiro.gr/article/425612
2. Αφού διαβάσετε το κείμενο να γράψετε μία περίληψη του και στη συνέχεια να καταγράψετε την άποψη σας σχετικά με το δημοσίευμα αυτό. Τέλος να ορίσετε : Φαινόμενο του θερμοκηπίου, Πρωτόγεννης τομέας, IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος).
3. EY: Οι μεγάλες προκλήσεις για τις ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις
Στο 5th Family Business Conference που διοργάνωσε η Palladian Conferences, την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, συμμετείχε η ΕΥ Ελλάδος ως Χρυσός Χορηγός, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της να βρίσκεται στο πλευρό των ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων.
Η κυρία Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού, EY Ελλάδος, κατά την κεντρική της ομιλία, αναφέρθηκε αναλυτικά, στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μίλησε για (α) τον μετασχηματισμό, που αφορά, πέρα από τον τεχνολογικό μετασχηματισμό, την οργανωτική δομή, την κουλτούρα, το μοντέλο διοίκησης, αλλά και το σύνολο των λειτουργιών των εταιρειών, (β) το ανθρώπινο ταλέντο, με έμφαση στη διαρκή εκπαίδευση, αλλά και την ευεξία (wellbeing) των εργαζομένων, (γ) τα θέματα ESG, ενόψει των αυξημένων προσδοκιών και απαιτήσεων των ενδιαφερομένων μερών – και με βάση τελευταίες έρευνες των πελατών – να θέσουν οι επιχειρήσεις το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση στο επίκεντρο της στρατηγικής τους, (δ) την εξωστρέφεια, που αποτελεί σήμερα ακόμη μεγαλύτερο ζητούμενο για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και, τέλος, (ε) τη μεγέθυνση, η οποία συνδέεται άμεσα με την εξωστρέφεια και την αύξηση της παραγωγικότητας, δημιουργώντας έναν ενάρετο κύκλο που μπορεί να απογειώσει τις οικογενειακές επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η κυρία Κασελάκη συντόνισε, επίσης, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα “Προτεραιότητα στους ανθρώπους: Ανθρώπινο Δυναμικό και Wellbeing στο πλαίσιο της οικογενειακής επιχείρησης”, με τη συμμετοχή των Αριστοτέλη Αλεξόπουλου – Director of the Applied Research & Innovation Dept., Alba Graduate Business School, Αλεξάνδρας Ελευθερίου – Chief People Officer, TITAN Cement Group, Γεώργιου Ζέρδιλα – Γενικού Διευθυντή, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, Χρήστου Χριστίδη – Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων, ΒΙΑΝΕΞ & ΒΙΑΝ, και Τατιάνας Τούντα – Chairwoman & CEO, Hellas EAP.
Κατά την εισαγωγή της, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις που θα αναπτυχθούν και θα ξεχωρίσουν τα επόμενα χρόνια, είναι αυτές που δημιουργούν το περιβάλλον που θα επιτρέψει στους ανθρώπους τους να συνειδητοποιήσουν, να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους, να αντιμετωπίσουν το καθημερινό στρες, να εργαστούν παραγωγικά και γόνιμα, και να είναι σε θέση να συνεισφέρουν στην κοινότητά τους.
Ο κ. Νίκος Μπρης, Director και Επικεφαλής Υπηρεσιών Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών στο γραφείο της EY στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε σε πάνελ με θέμα, “Συγχωνεύσεις, εξαγορές και χρηματοδότηση οικογενειακών επιχειρήσεων: Προκλήσεις και Ευκαιρίες”. Ως μέλος της ομάδας αξιολόγησης της EY για τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ. Μπρης αναφέρθηκε στα κρίσιμα σημεία κατά την υποβολή αίτησης δανειοδότησης μέσω του προγράμματος, και ειδικότερα στις δυσκολίες που εντοπίζονται κυρίως στην πληρότητα του φακέλου με απαιτούμενα έγγραφα – όπως η διαθεσιμότητα τεχνικών προσφορών – καθώς και στην τεκμηρίωση συγκεκριμένων θεμάτων, όπως η συμβατότητα με το πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων και η συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία, μεταξύ άλλων.
Για τις οικογενειακές επιχειρήσεις που εξετάζουν τη μεγέθυνσή τους μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, ο κ. Μπρης τόνισε ότι είναι κρίσιμο να κάνουν σωστή προετοιμασία. Αυτή, έγκειται στη διαθεσιμότητα ενός αξιόπιστου και αναλυτικού επιχειρηματικού σχεδίου, στην αποτίμηση της αξίας της εταιρείας στη βάση αυτού του επιχειρηματικού σχεδίου και, στην προετοιμασία μίας εταιρικής παρουσίασης που να αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα της εταιρείας.
Τέλος, ο κ. Μπρης, από την εμπειρία της EY ως χρηματοοικονομικού συμβούλου σε μικρότερες συναλλαγές, μοιράστηκε με τους συνέδρους τις κυριότερες προκλήσεις που συναντώνται σε συγχωνεύσεις και εξαγορές τέτοιου μεγέθους, με βασικότερη, την απόκλιση μεταξύ των προσδοκιών των πωλητών και του ύψους της τελικής αποτίμησης, προσθέτοντας, επίσης, σε αυτή, την οικογενειοκρατία ή την έλλειψη διάδοχης κατάστασης, αλλά και το ζήτημα της διοίκησης του νέου σχήματος την επόμενη ημέρα.
https://www.capital.gr/epixeiriseis/3726304/ey-oi-megales-prokliseis-gia-tis-ellinikes-oikogeneiakes-epixeiriseis/
3. Αφού διαβάσετε το κείμενο να γράψετε μία περίληψη του και στη συνέχεια να καταγράψετε την άποψη σας σχετικά με το δημοσίευμα αυτό. Τέλος να ορίσετε : EY, Ανθρώπινο Δυναμικό, Τεχνολογικό μετασχηματισμό, Ταμείου Ανάκαμψης.