1.2 Αντικείμενο Διοίκησης Logistics
Κύριες επιχειρηματικές λειτουργίες
- Σχεδιασμός ζήτησης
- Σχεδιασμός προμηθειών
- Προγραμματισμός παραγωγής
- Προγραμματισμός μεταφορών
1. Σχεδιασμός ζήτησης
Είσαι ιδιοκτήτης μίας καφετέριας στην Μύκονο. Η επιχείρηση σου έχει 20 τραπέζια με 4 καρέκλες , μία για κάθε πελάτη.
Το ωράριο λειτουργίας του καφέ είναι από τις 8:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ δηλαδή 12 ώρες λειτουργίας.
Τύπος επιχείρησης : Καφέ – Δυναμικότητα Συστήματος : Τραπεζοκαθίσματα – Αξιοποιούμενη Δυναμικότητα : Ποσότητα καφέ (φλιτζάνια)
Η συνολική δυναμικότητα της καφετέριας για μία ημέρα είναι : 20 τραπέζια * 4 άτομα * 12 ώρες = 960 καφέδες * 25 ημέρες = 24.000 καφέδες τον μήνα (υπόθεση εργασίας : κάθε παρέα απασχολεί 1 ώρα ένα τραπέζι) .
Σήμερα : Μάρτιος 2017
Πραγματικές πωλήσεις Μάρτιος 2016 = 11.500 καφές
Πρόβλεψη πωλήσεων Μάρτιος 2017 = 11.500 * 3% = 11.845 καφές των μήνα ή 474 καφέ την ημέρα
2.Σχεδιασμός προμηθειών
Υλικά για ένα καφέ espresso : 18 gr /1 oz καφέ + 30 ml / 1 oz γάλα (small tumbler glass 90ml / 3oz)
Προμήθειες υλικών για το μήνα Μάρτιο 2017 : 0,018Kg * 11.845 = 213Kg καφέ και 0,03L * 11.845 = 355L γάλα.
Κόστος προμηθειών : 213Kg * 10,40 = 2.215,20 ευρώ + 355L * 0,90 = 319,5 ευρώ .
Τελικό ποσό : 2.534,70 ευρώ.
3.Προγραμματισμός παραγωγής
Κατά μέσο όρο πρέπει να παράγονται 474 καφές την ημέρα. Κάποιες ημέρες όμως το καφέ πουλά 503 καφέδες την ημέρα ή 42 καφέδες την ώρα, επομένως η μηχανή του καφέ πρέπει να μπορεί να παράγει την ποσότητα αυτή και φυσικά λίγο παραπάνω έναντι μελλοντικών αυξητικών τάσεων των πωλήσεων.
Επιλέγουμε 1 μηχανή DIDIESSE SUPER PROFESSIONAL -ΜΗΧΑΝΗ ESPRESSO ΙΤΑΛΙΚΗ ΔΙΠΛΗ αξίας 1.390 ευρώ (η μία). Κάθε μία μηχανή από αυτές μπορεί να παράγει 200 καφές / ώρα.
4. Προγραμματισμός μεταφορών
Το κατάστημα χρειάζεται 1 barista 8ωρης απασχόλησης και άλλον έναν 4ωρης. Για το service θα χρειαστούμε 2 άτομα 8ωρης απασχόλησης και 1 άτομο 4ωρης απασχόλησης.
http://www.operations.gr/pdf/t_08.pdf